En samlet oversikt over ulike hjelpetilbud til barn og unge i Engerdal kommune.
Helsestasjonstjenesten driver forebyggende og helsefremmende arbeid i kommunen, særlig rettet mot barn, unge og foresatte. Helsestasjonen er et lavterskeltilbud, noe som betyr at du kan ta kontakt ved behov, enten på telefon eller ved å komme innom. Her kan du få råd og veiledning om barns vekst og utvikling. Helsestasjonen samarbeider blant annet med fastlege, fysioterapeut, barnehage, psykisk helsetjeneste, PPT og barnevernet.
Skolehelsetjenesten er et tilbud for barn og ungdommer mellom 5 og 20 år. Skolehelsetjenesten skal bidra til god helse blant barn og ungdom, slik at de opplever mestring, trivsel og struktur i skolehverdagen.
Hos helsesykepleier kan du spørre og snakke om det du lurer på. Du kan også ta kontakt hvis du har en venn som trenger hjelp. Skolehelsetjenesten tilbyr også:
Skolestartundersøkelse (i 1. trinn på barneskolen)
Undervisning i grupper og klasser om blant annet fysisk, psykisk og seksuell helse
Helsesamtale i 8. trinn
Veiing og måling
Vaksinering
Helsestasjon for ungdom (HFU) er et gratis tilbud for deg mellom 12 og 20 år. Her kan du få hjelp og råd fra helsesykepleier, lege og ev. jordmor og psykolog. De som jobber der, har taushetsplikt.
Eksempel på emner du kan ta opp:
- Spørsmål om kroppen
- Menstruasjon
- Forelskelse/kjærlighet
- Røyking, snus og rus
- Graviditet
- Seksualitet
- Problemer hjemme eller på skolen
- Ensomhet
- Spiseproblemer
- Psykiske problemer
Vonde opplevelser som for eksempel seksuelle overgrep, vold eller sykdom i familien.
Helsestasjonen kan bl.a. hjelpe deg med:
- Samtale
- Graviditetstest
- Prevensjonsveiledning og prevensjon
- Gratis kondomer
- Testing og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner
- Henvisning til andre instanser i helsevesenet
PP-tjenesten skal hjelpe barn, elever og voksne med behov for særskilt tilrettelegging. Hensikten er at de får et inkluderende, likeverdig og tilpasset pedagogisk tilbud. PP-tjenesten skal gi foreldreveiledning og hjelpe ansatte i barnehager og skoler med å legge til rette for barn og elever med særskilte behov.
Eksempler på særskilte behov kan være:
- Språk- og talevansker
- Konsentrasjonsvansker
- Sosiale- og emosjonelle vansker
- Atferdsvansker
- Syns- og hørselsvansker
- Generelle lærevansker eller fagvansker
- Lese- og skrivevansker
- Matematikkvansker
- Nonverbale lærevansker
Barn og ungdom under 18 år har krav på omsorg og rett til en trygg oppvekst. Det er i første rekke foreldrenes ansvar. Når foreldrene i kortere eller lengre perioder ikke greier å ivareta dette ansvaret, skal barnevernet hjelpe. Barnevernets oppgave er å ta vare på de mest utsatte barna. De skal beskytte barn mot omsorgssvikt, motvirke at barn lider fysisk og psykisk overlast og sikre barn trygghet og utviklingsmuligheter.
Hvis barnevernet blir kjent med bekymring for et barns omsorgssituasjon, eller med barn som viser alvorlige atferdsproblemer, har de en lovbestemt plikt til å undersøke hvordan barnet har det, og om nødvendig sette i verk tiltak. Barnevernet skal gi hjelp og støtte slik at hjemmet kan klare sitt oppdrageransvar, men har også plikt til å gripe inn dersom støtten ikke nytter. Barnevernet må i alle sine avgjørelser ta utgangspunkt i hva som er til beste for barnet.
Mer om barnevern: https://www.bufdir.no/barnevern
Informasjon på flere språk
Engelsk: Child welfare service. In the best interests of the child
Ukrainsk: Питання і відповіді про службу захисту дітей Норвегії (barnevern)
Familievernkontoret gir tilbud om behandling og rådgivning når det er vanskeligheter eller kriser i familien. Du kan ta direkte kontakt med et familievernkontor, og alle ansatte har taushetsplikt. De kan gi råd og veiledning til hele familien, til par eller til enkeltpersoner. Familievernkontoret tilbyr òg kurs og gruppeopplegg om aktuelle familie- og samlivstema. Familievernkontoret utfører obligatorisk mekling. Tilbudet fra familievernkontoret er gratis og du trenger ingen henvisning.
Krisesenteret tilbyr beskyttelse, sikkerhet, råd og veiledning til alle kvinner, menn og barn som har blitt utsatt for vold eller trusler i nære relasjoner. Du trenger ikke å være i akutt krise for å få hjelp på krisesenteret. Senteret tilbyr ikke hjelp til voldsutøveren.
Du kan ta direkte kontakt med et krisesenter, og alle de ansatte har taushetsplikt. Vi kan blant annet tilby deg:
- Et menneske som lytter til det du vil fortelle
- Informasjon om rettigheter, råd og veiledning på telefon eller ved oppmøte
- Et midlertidig botilbud for deg og barna dine.
- Hjelp til å få kontakt med lege, advokat, politi, sosialkontor eller andre hjelpeinstanser
Krisesenteret vil, i samarbeid med deg, vurdere hva som skal til for at du skal være trygg på senteret. Dersom krisesenteret ikke kan beskytte deg godt nok, skal kommunen og politiet sammen finne et sted du kan bo.
Her er en nettside om vold i nære relasjoner og som gir informasjon om hvor lite du skal finne deg i. Er du eller noen du kjenner utsatt for vold?
INFORMATION IN ENGLISH
A family shelter offers protection, security, advice and counceling for all women, men and children who have been exposed to violence or threats from close/family relations. You don`t need to be in an acute crisis to get help at the shelter. The shelter does not offer help for the perpetrator of violence.
- A person who listens to your problems
- Information about rights, advice and counseling by telephone or at personal attendance.
- A temporary housing offer for you and your children.
- Assistance to get help from doctor, lawyer, police, social welfare office or other aid agencies.
The shelter will, in cooperation with you, consider what you need to be safe at the shelter. If the shelter is not able to require the protection you need, the kommune and police will find another safe place where you can stay.